Acap kali juga ie masak asam pedas ayam sejak tinggal di Melaka. Nak buat asam pedas ikan membazir pula sebab ie lebih suka ikan goreng daripada ikan yang berkuah. Berbalik pada Asam Pedas Ayam ni, pada asalnya ie belajar menggunakan resepi dari blog tiffinbiru. ie masak bergantung kepada bahan yang ada kat dapur mengikut citarasa ie sendiri. Sebelum ni ie pernah pos resepi asam pedas ayam juga tapi ada kelainan sedikit dari segi bahannya. Boleh try mana yang anda suka. hehe..
Jom try!
Bahan-bahan:
- 1/4 ekor ayam dipotong kecil dan dibersihkan
- 1/2 genggam daun kesom dicuci dan ditoskan
- 5 camb cili kisar (ikut selera pedas masing-masing)
- 1/2 camt asam jawa tanpa biji
- 1/4 camt gula
- 1 1/2 camt garam
- 2 biji tomato dipotong 4
- sedikit minyak untuk menumis
- secawan air (atau secukupnya)
- bahan-bahan kisar halus:
- 3 biji bawang besar (sederhana)
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- 1/4 inci lengkuas
- 1/4 inci kunyit hidup
- 1/4 inci belacan
- 1/2 biji buah keras
- 1/4 camt lada hitam
- 1camt ketumbar biji
- 1/4 camt jintan kasar
- 1/4 camt jintan halus
- Bersihkan dan kisar halus semua bahan nombor 10.
- Panaskan minyak dan tumis semua bahan hingga harum. Masukkan cili kisar dan tumis sehingga garing.
- Masukkan ayam dan daun kesom. Gaul rata dan masak sehingga ayam kecut.
- Tuangkan air (mengikut kepekatan yang dikehendaki). Kacau dan masak sehingga ayam empuk.
- Masukkan jus asam jawa dan perasakan dengan garam dan gula. Biarkan menggelegak dan rasa.
- Padamkan api dan masukkan potongan tomato. Biarkan seketika supaya tomato lembut. Sedia dihidang.
Hah, jangan dilihat pada banyaknya bahan diperlukan. Sebenarnya semua bahan tersebut bahan lazim yang biasa ada di dapur. Walaupun bahan yang diperlukan banyak namun cara memasak asam pedas ini cukup mudah sebab semua bahan perlu dikisar sekaligus dan terus ditumis sebelum dicampur dengan bahan utama dan perisa. Rugi tak cuba!
Selamat mencuba~
Selamat mencuba~
No comments:
Post a Comment