Assalamualaikum...

Jutaan terima kasih kerana sudi menjenguk. Semua artikel di dalam blog ini sejujurnya idea Ie sendiri kecuali pada beberapa bahagian yang telah dinyatakan sumbernya. Sebarang ulasan? Nyatakan sahaja, Ie amat menghargainya.
Namun, mohon tiada salinan semula artikel-artikel di sini melainkan dengan kredit sumber asal. Terima kasih. (^_^)

Sunday, February 15, 2015

Red Velvet Cheese Tart

Assalamualaikum. Semalam 14 Februari, ie bersama dua orang rakan telah mengikuti suatu kursus pendek di Kolej Komuniti Rembau. Kami tertarik untuk mengikuti kursus ini memandangkan hidangan yang dicadangkan masih baru dan tidak ramai yang mengetahuinya. Selain daripada menambah pengetahuan dan kemahiran, ie juga suka belajar memasak terutamanya kek dan pastri. Hehe..

hasil yang pelajari


Porsi: 20 - 30 biji tart sederhana

Bahan-bahan:

  • Pastri
  1. 170 gm margerin
  2. 3 camb gula asing
  3. 1 camb cuka makan
  4. 1 camt esen vanila
  5. 1 camt pewarna merah
  6. 1 biji telur
  7. 1 camb serbuk coklat
  8. 260 gm tepung gandum
  • Inti
  1. 250 gm cream cheese
  2. 3 camb gula aising
  3. 1/4 perahan lemon (jika suka)
  4. 1 biji telur
  5. jem strawberry


Kaedah:

  • Pastri
  1. Pecahkan telur di dalam mangkuk. Campurkan dengan cuka, pewarna merah dan esen vanila. 
  2. Gaul marjerin dan gula aising dengan menggunakan hujung jari hingga mesra.
  3. Masukkan campuran telur tadi dan gaul lagi hingga sebati.
  4. Masukkan serbuk coklat dan tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli hingga sebati.
  5. Rehatkan doh selama 20 minit di dalam chiller. Sementara itu, laserkan sedikit margerin pada acuan tart. Panaskan ketuhar.
  6. Bulatkan sedikit doh dan masukkan ke dalam acuan tart. Tekan dari tengah hingga ke tepi untuk menipiskan doh. jangan terlalu nipis atau terlalu tebal. Cucuk-cucukkan bahagian tengah tart dengan menggunakan garfu supaya doh tidak menggelembung ketika di bakar nanti.
  7. Susun acuan tart di dalam dulang dan masukkan ke dalam ketuhar. Bakar selama 20 minit pada suhu 160c dengan menggunakan api atas dan bawah sehingga hampir masak.

proses pembuatan sendiri di rumah (saiz kecil)

  • Inti
  1. Putarkan cheese bersama gula aising di dalam mixer seketika. Masukkan telur dan putar lagi sehingga mesra.
  2. Pindahkan adunan tadi ke dalam pengisar/blender dan kisar sehingga sebati. 
  3. Keluarkan pastri yang telah dibakar tadi (pastri mudah ditanggalkan dari acuan dan bahagian bawahnya telah kering menunjukkan pastri sudah masak) daripada acuannya.
  4. Paipkan sedikit jem ke bahagian dasar pastri. Kemudian paipkan cheese ke atasnya.
  5. Hiaskan dengan serbuk pastri yang telah dihancurkan atau menggunakan pewarna merah.
  6. Susun semula ke dalam dulang tanpa menggunakan acuan tart dan bakar selama 10 minit.
  7. Tart yang telah siap, intinya kering dan tidak melekat pada jari.
tadaaa... rupa kurang tapi rasa sedap. hakhak

p/s: Maaf, gambar tart kecik tu ie buat waktu malam di rumah kampung. Pencahayaan kurang jadi pastri tart kelihatan gelap ya. huhu...



No comments:

Post a Comment