Assalamualaikum...

Jutaan terima kasih kerana sudi menjenguk. Semua artikel di dalam blog ini sejujurnya idea Ie sendiri kecuali pada beberapa bahagian yang telah dinyatakan sumbernya. Sebarang ulasan? Nyatakan sahaja, Ie amat menghargainya.
Namun, mohon tiada salinan semula artikel-artikel di sini melainkan dengan kredit sumber asal. Terima kasih. (^_^)

Saturday, September 8, 2012

Pisang Sira


Comel jer 4 ketul pisang ni yer? Huhu... Ni pisang dari pokok yang tumbuh di belakang rumah sewa ie. Buah nya banyak dalam setandang dan besar-besar pula. Kalau untuk makan seorang memang tak habis. Ie agih-agihkan kepada jiran-jiran dan kawan. Hampir 10 sikat kot, ie dah lupa. Ni masa Ramadhan lepas.

Ie ambil sesikat jer. Ye lah nanti duk teringat nak makan juga. Pisang ni manis. Namaya pisang nangka kot. Tapi ada orang panggil pisang tanduk. entahlah. Dalam gambar di atas, sebenarnya sebiji pisang jer tu. Belah dua dan setiap belahan dipotong lagi dua. Jadi lah 4 ketul tu.

Ok jom buat kuih mudah sesuai untuk muda mudi bujang macam kita. Opps, peringatan! Tak semua pisang sesuai untuk kuih ni ye.


Porsi: 1-2 orang

Bahan-bahannya hanyalah:
  1. 2 biji pisang masak (Boleh tambah mengikut saiz perut :D)
  2. 2 sudu hirisan Gula Melaka (Nissan=panggilan di Terengganu)
  3. Sedikit air (beberapa sudu je)
Cara Membuatnya:
  1. Belah pisang kepada dua. Jika pisang agak panjang, potong setiap belahan itu kepada dua juga.
  2. Masukkan sedikit air ke dalam periuk sebagai medium elak panas terus kepada pisang. 
  3. Masukkan pisang yang telah dibelah tadi.
  4. Taburkan gula melaka yang telah dihiris nipis ke atas pisang. Boleh tambah atau kurangkan kuantitinya mengikut citarasa anda.
  5. Setelah gula melaka cair, gaul rata bersama pisang tadi. Tutup api. Sedia dimakan.

*Jangan masak terlalu lama. Boleh juga disimpan di dalam peti sejuk untuk hidangan sejuk. 

No comments:

Post a Comment