Assalamualaikum...

Jutaan terima kasih kerana sudi menjenguk. Semua artikel di dalam blog ini sejujurnya idea Ie sendiri kecuali pada beberapa bahagian yang telah dinyatakan sumbernya. Sebarang ulasan? Nyatakan sahaja, Ie amat menghargainya.
Namun, mohon tiada salinan semula artikel-artikel di sini melainkan dengan kredit sumber asal. Terima kasih. (^_^)

Friday, November 19, 2010

My Favourite Novel

Sudah lama ie mahu menulis entri tentang buku-buku yang telah ie baca. Namun, sehingga saat ini, masih belum terhasil apa-apa entri berkenaan buku di blog ie. Baiklah, untuk julung-julung kalinya ie ingin mengulas sebuah novel yang pernah menjadi kegilaan ramai suatu ketika dahulu dan mungkin sehingga kini masih ada lagi yang mencari-cari novel ini untuk koleksi sendiri.


Ie gemar membaca novel tetapi untuk membeli sebuah novel memang sesuatu yang sukar bagi ie. Ie memang agak kedekut dalam berbelanja. Mungkin pengalaman hidup dari keluarga sederhana mengajar ie untuk berbelanja sekadar perlu.


Sehinggalah suatu ketika ketika membelek-belek buku di Pustaka Seri Intan (PSI), sebuah kedai buku di Bandar Kuala Terengganu, ie tertarik dengan sebuah novel terbitan Al-Hidayah Publishers. Novel berbalut dengan plastic lutsinar itu disertakan dengan ulasan dari sasterawan Negara A. Samad Said di sebelah belakang novel yang lazimnya menjadi tempat untuk synopsis setiap novel bertakhta.


Tajuk novel tersebut sahaja sudah mempersonakan hati ie tapi harganya mak ai. Mungkin sebab novel import dah tu jadi pemenang Pena Award Novel Terpuji Nasional 2005 dan pemenang Anugerah Penghargaan The Most Favourite Book 2005 pulak. Ie lupa harga time tu dan sifat sayangkan duit tidak berjaya memperdayakan ie daripada terus membeli novel tersebut. Berkali-kali ie berkira-kira nak beli ke tak. Kira duit kemudian tengok lagi novel tu. Lastly tak beli pun. Huhu.


Beberapa bulan kemudian, kawan-kawan sekuliah ie sering bercerita tentang sebuah filem dari Indonesia yang sangat best. Dari cerita-cerita mereka, Ie tertarik untuk menontonnya. Ie dapatkannya dari pendrive seorang kawan dan menonton cerita tersebut.


Orang cakap best tapi ie tonton dengan perasaan biasa-biasa sahaja. (ie memang tak ada perasaan pun tengok cerita. Kalau orang lain menjerit, menangis, melompat, ketawa, macam-macam ragam, ie cool aje. Jarang sangat bagi reaksi pada setiap rancangan yang ditonton. huhu).


Cuma perjalanan cerita ini yang lain dari yang lain. tu yang buat ie terus melekat depan laptop. Tapi ending dia tak best sangat, cerita madu dua berebut suami gitu. Huu… Dalam pada duduk syok menonton tu, tanpa disuruh kawan ie cerita, filem ini diadaptasi dari sebuah novel.


Tapi filem dengan cerita dalam novel tu lain sikit. Cerita dalam novel tu sebenarnya macam ni macam ni… Ie tengok-tengok balik tajuk filem tu, ting! Tetiba teringat pada novel yang ie berkenan sangat nak beli tu. Masa tu, rasa rugi sangat sebab tak beli.


Balik je cuti semester time tu, terus Ie pergi ke PSI lagi. Ie cari, tak ada. Ie tanya pekerja PSI, katanya dah habis. Waaa…. Menyesal.. menyesal… ie call adik yang study kat Melaka. Kalau-kalau dia ada singgah mana-mana kedai buku kat sana, tolong belikan. Memang betul-betul kemaruk lah nak baca cerita sebenar dalam novel tu. Huhu…


Lastly 05 November 2008, akhirnya novel tersebut berjaya Ie miliki. Kulitnya dah tukar warna kepada yang lebih terang tapi muka depan still sama, gambar sepasang mata biru seorang wanita. Dan ia adalah Novel Ayat-ayat Cinta karya Habiburrahman El-Shirazy.Memang agak berbeza cerita novel ini dengan filemnya. Ie tak berapa ingat sangat cerita filem sebab dah lama tonton. Dalam novel ciri-ciri Islam tu lebih menyerlah dan lebih dirasai. Hero cerita ini adalah Fahri bin Abdullah Shiddiq, seorang mahasiswa Universiti al-Azhar dari Indonesia. Dia berjiwa pemimpin, mengamalkan Islam dalam kehidupan harian dan belajar tentang al-Quran.


Dia pernah jatuh sakit akibat kegigihannya menuntut ilmu tanpa menghirau keadaan cuaca yang panas terik di Mesir. Fahri diminati oleh ramai wanita. Pertama Maria, anak jiran Fahri yang beragama Kristian telah jatuh hati kerana sifat dan perwatakannya. Namun Fahri tidak menyedarinya dan menganggap Maria tidak lebih dari seorang rakan.


Kedua Noura, seorang gadis Mesir yang hidup terumbang-ambing dalam keluarga yang membencinya. Fahri menyelamatkan Noura dari kehidupan gelap dengan menemukannya dengan keluarga kandung. Noura pernah mengirimkan surat menyatakan isi hatinya kepada Fahri.


Ketiga Nurul Azkiya, mahasiswi senegara dengan Fahri. Nurul telah meminta ibu bapa saudaranya menyampaikan isi hatinya kepada Fahri tetapi telah terlewat kerana pada hari yang sama Fahri akan bernikah. Fahri juga agak terkilan kerana dia juga sebenarnya pernah menyimpan perasaan terhadap Nurul.


Yang ke-4 adalah Aisya, gadis campuran Turki dan Jerman. Dia berkenalan dengan Fahri ketika kejadian di dalam metro. Kemudian melamar Fahri melalui beberapa orang tengah. Aisya adalah seorang gadis yang berpurdah. Fahri jatuh cinta padanya tatkala pertama kali melihat wajah Aisya ketika majlis ta’aruf. Setelah berkahwin, Fahri baru mengetahui latar belakang Aisya yang merupakan gadis hartawan.


Klimaks cerita novel ini pula ialah apabila kebahagiaan Fahri yang baru mendirikan rumah tangga diregut oleh fitnah. Noura menfitnah Fahri memperkosanya. Kehidupan di penjara Mesir sangat sukar namun dia ditemani oleh rakan-rakan sepenjara yang baik dan kuat kepercayaan mereka kepada agama.


Pertolongan Allah datang apabila suatu hari ibu dan adik Maria mengunjungi Fahri di penjara. Maria ketika itu sedang koma akibat sakit kemurungan yang dialaminya. Dia mula sakit apabila tidak dapat menerima berita pernikahan Fahri menyebabkannya tidak bersemangat untuk hidup.


Kali ke-2 kedatangan ibu Maria bersama bapanya memohon agar Fahri membantu untuk menyelamatkan Maria. Hanya Fahri yang dapat mengembalikan semangat hidupnya yang hilang. Akhirnya dengan permintaan ikhlas dari Aisha, Fahri mengahwini Maria yang sedang koma di hospital.


Dalam kegentingan ini, penulis bijak menjelaskan kenapa Fahri harus mengahwini Maria dan bagaimana seorang muslim boleh mengahwini seorang bukan muslimah. Maria kalaupun bukan seorang muslimah secara lisan dan perbuatan tetapi fitrahnya dia seorang muslimah. Dia pernah memperdengarkan surah Maryam yang dihafaznya kepada Fahri.


Maria merupakan saksi utama kes perbicaraan Fahri. Dengan kesaksian Maria, Fahri bebas dari dakwaan tersebut dan Noura juga telah mengakui kesalahannya menfitnah Fahri. Maria kemudian jatuh koma semula. Setelah bebas dari penjara, Fahri turut dirawat di hospital yang sama untuk merawat kecederaan yang dialami akibat penyeksaan di penjara. Aisya menjaga kedua-dua suami dan madunya di hospital.


Suatu malam, Aisya mengejutkan Fahri dan membawanya ke bilik rawatan Maria. Maria bermimpi dengan keadaan yang aneh. Dalam keadaan tidak sedarkan diri, bibir Maria bergerak-gerak membaca surah Maryam diikuti surah Thaha.


Kemudian dia berzikir menyebut-nyebut nama Allah sebelum terjaga. Setelah menceritakan apa yang dimimpinya, Aisya dan Fahri membantu Maria berwudhuk. Kemudian dibaringkan semula ke katil. Maria mengucapkan dua kalimah syahadah sebelum menghembuskan nafasnya yang terakhir.

The end…


Hah, tahu tak dimana sebenarnya ayat-ayat cinta yang dimaksudkan oleh penulis? Adakah surat cinta dari Noura dan Nurul Azkiya? atau lafaz cinta dari Maria dan Aisya? Sebenarnya ayat-ayat cinta yang dimaksudkan adalah ayat-ayat suci al-Quran dan zikir-zikir kepada Allah.


Maria sakit kerana cintanya pada manusia yang bernama Fahri sehingga ketika koma dia selalu menyebut-nyebut nama Fahri. Namun bila hidayah datang, dia lebih merasai kecintaan kepada Allah sehingga di akhir hayatnya nama Allah yang disebut-sebut.

Allah. Allah. Allah

Aku ingin Allah.

Allah. Allah. Allah.


Allah. Allah. Allah

Aku rindu Allah

Allah. Allah. Allah.


Allah. Allah. Allah

Aku cinta Allah

Allah. Allah. Allah.


Bacalah novel ayat-ayat Cinta. Saya pernah merasa rugi menonton filem Ayat-ayat Cinta kerana pengakhirannya yang tidak berapa best. Tapi membaca novel Ayat-ayat cinta telah mengubat rasa rugi itu. Cuma dalam filem itu saya memang akuilah ketampanan hero sebagai Fahri dan heroin sebagai Aisya. Memang cun melecun lah. hehe...


Jika anda hendak mengetahui apa sebenarnya cinta, jangan lepaskan peluang untuk membaca novel karya Habiburrahman El-Shirazy ini.


5 stars for it!

No comments:

Post a Comment