Assalamualaikum...

Jutaan terima kasih kerana sudi menjenguk. Semua artikel di dalam blog ini sejujurnya idea Ie sendiri kecuali pada beberapa bahagian yang telah dinyatakan sumbernya. Sebarang ulasan? Nyatakan sahaja, Ie amat menghargainya.
Namun, mohon tiada salinan semula artikel-artikel di sini melainkan dengan kredit sumber asal. Terima kasih. (^_^)

Saturday, February 2, 2013

Sambung Belajar??

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, syukur ie kepada Allah kerana dimurahkan rezeki dan dipermudahkan segala yang ie ingin laksanakan.

Hampir 3 tahun lepas, suatu hari di semester akhir dalam pengajian degree.. ie menyuarakan hasrat kepada seorang rakan untuk menyambung balik pengajian ke peringkat master setelah 2 tahun bekerja. Sebabnya masa itu nanti ie sudah mempunyai pendapatan sendiri dan Anis pun telah tamat pengajian di IPG nya.

Tahun lepas, ie kembali ke UTM bersama seorang rakan guru yang sedang menyambung pengajiannya di sana. Ie ingin meninjau kos-kos yang ditawarkan di peringkat master selain daripada merasa sendiri jarak perjalanan ke sana. Fuh, lebih 2 jam ke UTM Skudai, Johor dari Melaka melalui lebuh raya.

Walaupun begitu ie tetap juge membuat permohonan menyambung pengajian ke peringkat master untuk ambilan November di UTM. Cuma masa tu, ie masih berkira-kira mahu atau tidak sebenarnya. Lastly ie tidak membayar yuran permohonan RM20 sehingga tiba hari terakhir permohonan.

Dari Selatan ke Utara...

Minggu-minggu akhir dalam penggal akhir sekolah tahun lepas, seorang sahabat mengajak ie membuat permohonan menyambung pengajian ke UKM. Masa tu, fikiran ie memang kosong. Tidak jelas dengan apa yang ie mahu. Justeru ie ikutkan sahaja. Beliau meminta ie menolongnya membuat bayaran RM30 untuk permohonan tersebut. Alang-alang ie turut membayar yuran pendaftaran sendiri juga.

Pada awalnya, ie memohon kos Pengurusan & Pentadbiran Pendidikan sebagai pilihan pertama dan Pendidikan Perniagaan & Keusahawanan sebagai pilihan kedua. Kemudian ie bertanyakan pendapat seorang rakan yang sedang menyambung pengajian masternya di UPSI tentang pilihan tersebut. Katanya...


klu pentadbiran perniagaan utk pegang jawatan yang bukan mengajar, lebih mengurus. klu ko minat ok la. mcm aku, aku tak suka bidang2 mengurus ni. mcm klu satu ms nnti ko nk jd pegawai ppd, nazir, pengetua sesuai. tapi masalahnya era, utk jd pengetua x perlu sarjana dlm bidang ni, sbb dia > kpd time base.

 dan untuk pilihan kedua pula...

yg no.2 tu plak lebih kepada klu ko nk bkk perniagaan yang bebentuk business cthnya mcm nk bukak kolej, u, tadika. ok lar. tp market bg kedua2 ni mcm kurang lar era. sekadar mcm ambk seronok2.

 jadi beliau mencadangkan untuk ie ambil...


ko tak ambk penilaian dan pengukuran? skrg ni tgh hot.
 dan pengukuran snagat luas, bukan buat soalan je, tp buat analisis statistik, menilai program. byk2 la bendavide variety 
mcm aku la kn era. aku minat coz PTV, tp x byk u yg offer. so langkah aku skrg ni adalah, aku ambk je penilaian dan pengukuran. insyaAllah utk PHD nnti br aku ambk blk coz PTV


Banyak lagi yang beliau cakapkan. Ie tak tahu lah macam ie terpengaruh dengan apa yang diutarakan. Akhirnya ie menukar pilihan pertama kepada Pendidikan Pengukuran & Penilaian. Untuk pilihan kedua ie kekalkan kerana ie rasa macam nak sangat belajar tentang akaun. Ie mahu sesuatu yang berbeza.

Kalau diikutkan sejarah pendidikan ie selepas SPM, ie mengikuti program Sains Hayat di Matrikulasi. Kemudian ie menyambung degree dalam bidang yang berbeza iaitu Teknologi & Pendidikan (Kemahiran Hidup). Ternyata pertukaran bidang menyeronokkan kerana kita belajar sesuatu yang baru.

Kalau dahulu di sekolah ie sudah dalam aliran sains, di Matrik pun ie masih belajar benda yang sama. Boring dan paling dasyat result ie tidak memberangsangkan.

Mungkin dari situ ie belajar dan mungkin juga ia laluan yang telah Allah tentukan untuk ie. Sebijak mana pun ie merancang, ie percaya rancangan Allah lebih hebat buat ie. Alhamdulillah, ie jadi seperti hari ini. huhu...

Ok, tinggalkan cerita semalam. Sekarang ie ingin kongsikan satu berita baik bahawa UKM telah menghantar surat rasmi meluluskan permohonan ie menyambung pengajian ke peringkat master dalam pilihan pertama!!

Alhamdulillah...

In sya Allah, ada masa ie sambung entry ini kemudian nanti. Selamat Berhujung Minggu~p/s: degree membawa gelaran Sarjana Muda manakala master membawa gelaran Sarjana. Ie dulu tak faham semua istilah ni. Ini pencerahan buat pembaca yang mungkin juga tak faham seperti ie dulu. huhu... :P


No comments:

Post a Comment