Assalamualaikum...

Jutaan terima kasih kerana sudi menjenguk. Semua artikel di dalam blog ini sejujurnya idea Ie sendiri kecuali pada beberapa bahagian yang telah dinyatakan sumbernya. Sebarang ulasan? Nyatakan sahaja, Ie amat menghargainya.
Namun, mohon tiada salinan semula artikel-artikel di sini melainkan dengan kredit sumber asal. Terima kasih. (^_^)

Saturday, January 8, 2011

MINGGU PERTAMA JADI GURU

Wah, sibuk bebenor rasenya! Hari ini baru dapat rehat. Itu pun dalam keadaan was-was nak taip entri baru. Iye lah, banyak lagi resit yang belum ditulis, RPH untuk minggu hadapan yang belum disiapkan, persediaan menghadapi pengajaran lagi... owh, banyaknyerr!

Tugas paling besar adalah menjadi guru tingkatan untuk kelas 1B. Kutipan yuran yang tinggi memandangkan SMJK Pulau Sebang merupakan sekolah bantuan modal, menyebabkan duit yang berpindah ke tangan juga menimbun. Nasib baik pengetua murah hati menawarkan peti besinya untuk menjadi tempat simpanan sementara aku menyiapkan resit. Huhu...

Cabaran paling besar ialah menghadapi karenah pelajar-pelajar di kelas belakang. Pelajar-pelajar kelas hadapan tak kurang hebatnya bersuara. Bising satu kelas tapi bila kita start P&P, automatik mereka diam dan memberi perhatian. Berbeza dengan pelajar kelas belakang. Tak kira masa P&P atau tak, mulut mereka tak pernah diam. Yang paling teruk, siap jalan ke sana-sini lagi seolah-olah aku tak ada di hadapan.

Untuk pelajar tingkatan 1, sekali basuh, dah terdiam tapi untuk pelajar tingkatan 2 dan 3... ish. minggu hadapan aku akan lebih berkeras dalam menguruskan mereka. Suasana dan persekitaran yang bising dan berserabut menyulitkan aku melaksanakan P&P di dalam kelas. Aku tidak mahu keadaan ini berterusan. Bantulah aku, ya Allah.

Selain menjadi guru tingkatan dan mengajar subjek Kemahiran Hidup Teknikal dan Sejarah, aku turut memegang tanggungjawab sebagai guru Kadet Polis, jurulatih Olahraga, guru Persatuan KH dan Keusahawanan serta guru kelab PPDa (PROSTAR). Setiap satu memerlukan komitmen yang berbeza.

Pekerjaan guru nampak mudah tapi sebenarnya hanya dengan satu kesilapan guru boleh merosakkan manusia keseluruhannya. Nauzubillah.... Mudah-mudahan Allah sentiasa membantu ku dalam mendidik dan menyampaikan pengajaran yang bermakna buat pelajar-pelajarku agar menjadi insan berguna kelak. Amin...

No comments:

Post a Comment