Assalamualaikum...

Jutaan terima kasih kerana sudi menjenguk. Semua artikel di dalam blog ini sejujurnya idea Ie sendiri kecuali pada beberapa bahagian yang telah dinyatakan sumbernya. Sebarang ulasan? Nyatakan sahaja, Ie amat menghargainya.
Namun, mohon tiada salinan semula artikel-artikel di sini melainkan dengan kredit sumber asal. Terima kasih. (^_^)

Thursday, September 8, 2011

MEMASAK

Aku ni jarang memasak. Apatah lagi lauk pauk untuk dimakan bersama nasi. Mungkin aku tidak terlalu di kerah ke dapur ketika zaman muda remaja ku. Bahkan teh suam selalu sampai ke meja di bilikku ketika aku sibuk menelaah pelajaran masa zaman sekolah dulu. Mak tak melarang untuk turun ke dapur membantu dia dan dia juga tidak memaksa andai kami adik beradik tidak menghulurkan tangan.
Memang bertuah dapat mak aku ni. Lebih beruntung, ayah kami pun pandai masak. Hujung minggu memang dapur macam tongkang pecah kalau ayah turun memasak. Time tu, mak jadi pembantu aje. Uish.. ayah sama terror dengan mak tapi bab-bab kudrat, ayah lah yang lebih. Hehe… Kalau ada kenduri kendara saudara mara, ayah selalu dijemput jadi kepala tukang masak. Wah, class gitu! Untung… untung…. untung dapat mak ayah pandai memasak. Dan aku sebagai anak memang bangga. Cuma yang tak best nya buat masa ni, ilmu mereka belum dapat aku warisi sepenuhnya. Baru bertatih. Huhu..



sumber: google



Dulu mula-mula aku start masak adalah kuih raya. Time tu aku form 1 or 2. Aku buat sendiri dan bestnya 'menjadi' walaupun hanya menggunakan oven butterfly tu. Korang tau tak oven ni macam mana? huhu... Oven ni guna dapur gas jer tau. Ia macam kotak yang diletak di atas dapur dan haba dapur terperangkap dalam oven ni.

Berbalik pada cerita tadi, paling menjadi kuih mama carries. Hoho… Masa baca resepi dulu memang susah (bagi aku yang masih budak-budak lagi lah time tu) especially nak buat krim kat atas tu. Tapi Alhamdulillah. Last-last menjadi. Then, aku pun stop memasak yang sendirian berhad punya. Kalau ada pun, setakat bantu orang lain kat rumah memasak, atau masak benda-benda yang ringkas aje.

Aku focus study dari PMR. Kemudian SPM. Selepas tu, aku mengikuti PLKN, Matrikulasi dan lastly aku ambil degree di UTM. Jangan tak tahu, aku belajar masak lauk-pauk di universiti. Universiti, ok! :D

Kemudian time praktikal kat Batu Pahat, adalah juga aku masak. Tapi lauk pauk budak praktikal lah. Sardine, telur, ayam bersalut tepung yang dah siap tu(ni akak yang sewa serumah dengan aku selalu beli).. masak kicap.. masak air.. itu aje lah.

Tamat pengajian akhir April lalu, aku pun jadi lah penganggur terhormat. Duduk rumah, tengok tv, makan, tidur… search internet pun jarang-jarang. (aku tak pakai broadband, rumah aku pun tak ada guna sambungan internet..) Mula lah timbul minat aku untuk turun ke dapur. Tapi bab-bab lauk pauk ni memang aku tak berapa nak boleh lagi lah.

Pertama, sebab mak ayah aku memang dah pro. Kalau diorang masak setakat 15-20 minit, aku mahunya sejam baru siap. Second, aku tak berapa nak suka sikit main kunyit, bawang putih, nak cari-cari rempah. Nak mesin kelapa guna mesin parut tu pun aku takut. Seumur hidup aku tak pernah buat lagi kerja merbahaya yang satu ni. Insyaallah satu hari nanti aku suka dan akan buat lah semua ni kot. Huhu…

Actually aku ni minat masak pembuka selera dan pencuci mulut aje. Appetizer and dessert, orang putih cakap. Lagi.. aku suka buat kek walaupun agak susah lah orang cakap. Huhu.. Sebabnya masakan yang lain pun, aku suka juga cuma jarang memasaknya kerana dah ada yang lebih pakar. Macam kek, pudding, kuih muih ni.. mak ayah aku jarang nak membuatnya. Diorang tak berapa gemar sebab leceh dan kata mereka itu semua makanan ikut musim, ikut mood je orang makan. So kalau aku masak ni, kira aku pun dah ambil part lah memeriahkan dapur, baru lah lengkap kan. Hehe…

Oleh sebab blog ni, dah jarang-jarang aku masuk. Time masuk pun tak tahu nak cerita apa. Idea puisi semua dah hilang sebab tunggu internet lambat sangat. Jadi aku ingat nak mula memuatkan resepi-resepi masakan aku lah. Asal resepi aku cedok dari orang lah. Belajar kan. Nanti aku akan taruk lah sumber asal. Aku ni bukan nye perompak cetakan and karya orang. Cuma bezanya mungkin pengalaman aku membuatnya sendiri berbeza dengan pencipta asal.

Mungkin ada pengubahsuaian time aku masak kan. Itu lah yang akan menjadi karya-karya baru dalam blog ini nanti. Tapi tak boleh nak janji juga sebab family aku ni jenis, masak jer terus makan panas-panas. Aku pun salah seorang jenis macam tu. Dah masuk mulut, baru ingat nak tangkap gambar. Uwaaa.. jem lah angan-angan aku nak share resepi kat blog lau macam tu.



Harap aku tak lupa lah kan. Ok lah setakat ini dulu. Insyaallah resepi pertama akan muncul as soon as possible. Adios.

No comments:

Post a Comment