Assalamualaikum...

Jutaan terima kasih kerana sudi menjenguk. Semua artikel di dalam blog ini sejujurnya idea Ie sendiri kecuali pada beberapa bahagian yang telah dinyatakan sumbernya. Sebarang ulasan? Nyatakan sahaja, Ie amat menghargainya.
Namun, mohon tiada salinan semula artikel-artikel di sini melainkan dengan kredit sumber asal. Terima kasih. (^_^)

Saturday, August 28, 2010

MEMORI YANG TAK TERAKAM

Assalamualaikum....

wah!! memang sudh lama blog ini tidak berusik. Sejak aku meninggalkan kampus UTM lagi. Bukan tak pernah on internet langsung sepanjang tempoh tersebut, cuma masa tak mengizinkan. Kali ni, aku nak coretkan juga sesuatu walaupun sedikit.

Sepanjang empat bulan lepas, aku duk sibuk mencari kerja sementara. Tapi lepas satu, satu semua tak dapat. bukan tak dapat, ada yang tak apply pun macam mana nak dapat. Ada kerja aku suka, mak or ayah tak bagi.. ada kerja yang diorang suggest aku tak berkenan. tup-tup jadilah aku penganggur terhormat.

Terhormat sebab aku bukan lah duk rumah goyang kaki. tidur, makan, tidur, makan... tak!! Aku join kelas menjahit di balai raya anjuran KEMAS sejak Mei lalu. Asas menjahit dah ada tapi kalau tak di asah lama-lama berkarat juga. So, dengan kelas ni dapat lah aku meningkatkan kemahiran menjahit. Untuk raya tahun ni, adalah dua tiga pasang baju yang aku jahit sendiri. Huhu...

Jun dan Julai lepas ada dua rombongan kampung ke Kuala Lumpur dan Nilai. Ke Kuala Lumpur adalah rombongan guru-guru agama. Aku ganti tempat orang aje. Kami melawat sekitar Kuala Lumpur dan Putrajaya. Memang dua tempat ni, aku dah pernah pergi. Beza kali ini, aku pergi untuk temankan mak. Bahagia bila tengok dia gembira.

Tiga hari kami di sana. Kami menginap di Citytel Hotel berhampiran Chow Kit Road. Nak guna lif, masuk bilik kena cucuk kad. Wah, aku pun tak biasa tapi sebab aku di antara dua peserta yang termuda, aku terpanggil lah untuk mencuba. Alhamdulillah, tak pandai sangat English tu, boleh lah kalau nak faham sikit-sikit. (Arahan penggunaan dalam English). dapat lah aku bantu mak cik-mak cik apa yang perlu. huhu...

Rombongan ke-2, kami ke Nilai. Rombongan membeli belah. Aku join lah sebab mak dah taruk nama aku. Yang penting sementara cuti ni lah aku ada masa untuk bersama-sama mak. Kami pergi tak bawa duit banyak macam orang lain pun. Orang lain balik dengan carpet nya, langsir lagi... kami balik bawa diri aje. (niat nak pergi bersiar, bukan shopping). huuu...

Owh ya! Salam Ramadhan buat semua pembaca. Sebut pasal Ramadhan, adalah jugak aktiviti baru aku. Aku try resepi-resepi yang dah lama aku simpan, yang pernah aku belajar, yang dapat dari internet. Puas hati juga bila memasak, masakan tu menjadi. haha..

Tapi... semuanya dah tinggal dalam kenangan. Masa yang berlalu tinggal menjadi memori. Sayang seribu kali sayang... semua aktiviti yang aku jalani sepanjang empat bulan ni tak dapat dirakamkan. Memory card camera aku dah jam.

Sedih dan ralat sangat. lebih-lebih lagi time aku dan mak ke Putrajaya tu. Entah bila lagi aku dapat rakamkan memori indah bersama dia. Mudah-mudahan Allah memberikan kami kesempatan untuk bercuti bersama lagi pada masa-masa akan datang. Insyaallah.

Ok lah setakat ini dulu entri terbaru dari ku. Harap aku dapat muatkan lagi entri-entri baru di lain masa. Insyaallah...

No comments:

Post a Comment