Assalamualaikum...

Jutaan terima kasih kerana sudi menjenguk. Semua artikel di dalam blog ini sejujurnya idea Ie sendiri kecuali pada beberapa bahagian yang telah dinyatakan sumbernya. Sebarang ulasan? Nyatakan sahaja, Ie amat menghargainya.
Namun, mohon tiada salinan semula artikel-artikel di sini melainkan dengan kredit sumber asal. Terima kasih. (^_^)

Sunday, September 11, 2011

PERSAHABATAN

Menjalin persahabatan tidak semudah memperkenalkan diri... Persahabatan sejati adalah yang jujur dan luhur dari hati tanpa secubit pun perasaan iri dan dengki... Bersahabat lah dengan seikhlasnya... Jangan dibayangi dengan perasaan akan tewas dengan kehebatan sahabat sendiri~

Saturday, September 10, 2011

Raya 1432H

Ramadhan berlalu.. Syawal juga sudah hampir surut kemeriahan. Namun aktiviti ziarah menziarah masih diteruskan.

I’dilfitri tahun ini, 1432H adalah tahun pertama ie menghulurkan duit raya hasil titik peluh sendiri. Asalnya ie memperuntukkan RM450 hanya untuk duit raya. Tapi akhirnya sedikit demi sedikit ie terpaksa tarik semula memandangkan banyak pula duit diperlukan untuk tujuan lain.

Mak dan ayah sendiri hanya RM50 masing-masing dapat ie hulurkan. Adik-adik pula RM10 seorang dan untuk semua kanak-kanak termasuk sepupu-sepupu dan pelajar-pelajar setiap seorang RM1 sahaja. Akhirnya jadilah duit raya yang ie keluarkan hanya dalam RM250. Memang sedikit. Apa pun yang penting keikhlasan kan. Insyaallah tahun hadapan andai diberi rezeki lebih akan ie tambah nilai duit raya nanti.

Dulu tengok orang hulur duit raya macam senang je kan. Dan yang nampak susah mestilah yang menerima. Malu-malu kucing beb. Malu tapi mahu. Huhu.. Tapi bila tiba giliran ie hulur duit raya baru ie tahu bagaimana perasaannya. Susah sebab tak tahu bila masa paling sesuai untuk ie bagi. Kalau bagi awal bimbang pula dianggap menghalau balik lah tu. Kalau bagi lewat, alih-alih kat tangga rumah baru bagi duit raya.


Itu part menghulur. Kemudian mengenai sampul duit raya tu pula. Paling terkilan, sampul duit raya yang ie beli 10 sen setiap satu tu dikoyak depan mata untuk dikeluarkan isinya. Aduhai sayangnya. Duit RM1 yang keluar dari sampul tu pun memalukan. Yelah hari ni rata-rata paling kurang orang bagi RM2. Uit, yang penting ikhlas! Apa pun ie maafkan je budak-budak. Tak kisah lah. Nama pun budak kan..

Sekarang sudah 10 Syawal. Kembali bekerja. Rumah depan sekolah aje dan ramai pelajar sedia maklum yang mana satu rumah Cikgu Iera. So, awal-awal lagi ie dah siap warning, siapa datang tanpa beritahu dulu, cikgu tak akan buka pintu. Rombongan pertama datang, ie terima sebab tiga hari sebelum datang mereka sudah maklumkan. Malam sebelumnya dapat lah ie bancuh sunquick siap-siap. Diorang pun datang selepas waktu persekolahan. Jadi masuk je dalam rumah, keluarkan minuman dari peti sejuk terus diorang dapat minum dan ie pun dapat hilangkan dahaga sekali.

Rombongan kedua datang mengejut. Tiba-tiba “assalamualaikum.. assalamualaikum…” depan pagar rumah. Memang dalam amaran ie tak akan buka pintu tapi masalahnya, adik ie, Si Nani yang datang hujung minggu ke rumah sewa ie ni, sesenang hati buka pintu rumah seluas-luasnya. Budak dah tengok pintu rumah terbuka, mesti lah dah set dalam fikiran diorang yang mesti ada tuan rumah ni. Sudah lah yang datangnya budak-budak lelaki. Kelam kabut kami capai tudung dan kemaskan apa yang patut. Rumah tak adalah bersepah tapi biasa lah rumah kecil bila banyak barang kat luar still nampak bersepah. Huhu…

Esok ada rombongan ketiga nak datang. Awal-awal dah beritahu. Siap minta buatkan mee goreng untuk diorang. Banyak cantik! Awak ingat rumah cikgu ni ada kuali besar? Pinggan banyak? Nasib baik Nani rajin nak buatkan popia untuk korang. Bertuah korang dapat cikgu yang ada adik rajin macam Nani ni tau. Actually sebelum balik ke Tampin selepas cuti raya baru ni ie telah menempah 30 biji ketupat daun palas untuk tetamu yang datang beraya kat sini. Memandangkan diorang nak datang hujung minggu, maklum kan pula pada ie, jadi esok cadangnya nak goreng kan lah untuk diorang ketupat telur paling kurang sebiji sorang.

Ini lah antara cerita raya yang dapat ie kongsikan kali ini. Memandangkan blog pun dah lama sepi tanpa entri baru, ie rajin-rajin kan diri menulis tentang cerita terbaru ie ini. Apapun Salam I’dilfitri 1432H buat semua pembaca blog Selembut Bayu di Hatiku. Mohon maaf andai ada penulisan ie yang mencuit hati atau mengguris perasaan sesiapa sahaja. Selamat Hari Raya, Maaf zahir batin~

Diam Diam Jatuh Cinta




Diam-diam berpandangan
Mata bertentang mata
Malu-malu aku malu
Kau buat begitu
Jeling-jeling kau menjeling
Senyuman mengoda
Lama-lama dalam diam
Aku jatuh cinta…

Thursday, September 8, 2011

MEMASAK

Aku ni jarang memasak. Apatah lagi lauk pauk untuk dimakan bersama nasi. Mungkin aku tidak terlalu di kerah ke dapur ketika zaman muda remaja ku. Bahkan teh suam selalu sampai ke meja di bilikku ketika aku sibuk menelaah pelajaran masa zaman sekolah dulu. Mak tak melarang untuk turun ke dapur membantu dia dan dia juga tidak memaksa andai kami adik beradik tidak menghulurkan tangan.
Memang bertuah dapat mak aku ni. Lebih beruntung, ayah kami pun pandai masak. Hujung minggu memang dapur macam tongkang pecah kalau ayah turun memasak. Time tu, mak jadi pembantu aje. Uish.. ayah sama terror dengan mak tapi bab-bab kudrat, ayah lah yang lebih. Hehe… Kalau ada kenduri kendara saudara mara, ayah selalu dijemput jadi kepala tukang masak. Wah, class gitu! Untung… untung…. untung dapat mak ayah pandai memasak. Dan aku sebagai anak memang bangga. Cuma yang tak best nya buat masa ni, ilmu mereka belum dapat aku warisi sepenuhnya. Baru bertatih. Huhu..



sumber: google



Dulu mula-mula aku start masak adalah kuih raya. Time tu aku form 1 or 2. Aku buat sendiri dan bestnya 'menjadi' walaupun hanya menggunakan oven butterfly tu. Korang tau tak oven ni macam mana? huhu... Oven ni guna dapur gas jer tau. Ia macam kotak yang diletak di atas dapur dan haba dapur terperangkap dalam oven ni.

Berbalik pada cerita tadi, paling menjadi kuih mama carries. Hoho… Masa baca resepi dulu memang susah (bagi aku yang masih budak-budak lagi lah time tu) especially nak buat krim kat atas tu. Tapi Alhamdulillah. Last-last menjadi. Then, aku pun stop memasak yang sendirian berhad punya. Kalau ada pun, setakat bantu orang lain kat rumah memasak, atau masak benda-benda yang ringkas aje.

Aku focus study dari PMR. Kemudian SPM. Selepas tu, aku mengikuti PLKN, Matrikulasi dan lastly aku ambil degree di UTM. Jangan tak tahu, aku belajar masak lauk-pauk di universiti. Universiti, ok! :D

Kemudian time praktikal kat Batu Pahat, adalah juga aku masak. Tapi lauk pauk budak praktikal lah. Sardine, telur, ayam bersalut tepung yang dah siap tu(ni akak yang sewa serumah dengan aku selalu beli).. masak kicap.. masak air.. itu aje lah.

Tamat pengajian akhir April lalu, aku pun jadi lah penganggur terhormat. Duduk rumah, tengok tv, makan, tidur… search internet pun jarang-jarang. (aku tak pakai broadband, rumah aku pun tak ada guna sambungan internet..) Mula lah timbul minat aku untuk turun ke dapur. Tapi bab-bab lauk pauk ni memang aku tak berapa nak boleh lagi lah.

Pertama, sebab mak ayah aku memang dah pro. Kalau diorang masak setakat 15-20 minit, aku mahunya sejam baru siap. Second, aku tak berapa nak suka sikit main kunyit, bawang putih, nak cari-cari rempah. Nak mesin kelapa guna mesin parut tu pun aku takut. Seumur hidup aku tak pernah buat lagi kerja merbahaya yang satu ni. Insyaallah satu hari nanti aku suka dan akan buat lah semua ni kot. Huhu…

Actually aku ni minat masak pembuka selera dan pencuci mulut aje. Appetizer and dessert, orang putih cakap. Lagi.. aku suka buat kek walaupun agak susah lah orang cakap. Huhu.. Sebabnya masakan yang lain pun, aku suka juga cuma jarang memasaknya kerana dah ada yang lebih pakar. Macam kek, pudding, kuih muih ni.. mak ayah aku jarang nak membuatnya. Diorang tak berapa gemar sebab leceh dan kata mereka itu semua makanan ikut musim, ikut mood je orang makan. So kalau aku masak ni, kira aku pun dah ambil part lah memeriahkan dapur, baru lah lengkap kan. Hehe…

Oleh sebab blog ni, dah jarang-jarang aku masuk. Time masuk pun tak tahu nak cerita apa. Idea puisi semua dah hilang sebab tunggu internet lambat sangat. Jadi aku ingat nak mula memuatkan resepi-resepi masakan aku lah. Asal resepi aku cedok dari orang lah. Belajar kan. Nanti aku akan taruk lah sumber asal. Aku ni bukan nye perompak cetakan and karya orang. Cuma bezanya mungkin pengalaman aku membuatnya sendiri berbeza dengan pencipta asal.

Mungkin ada pengubahsuaian time aku masak kan. Itu lah yang akan menjadi karya-karya baru dalam blog ini nanti. Tapi tak boleh nak janji juga sebab family aku ni jenis, masak jer terus makan panas-panas. Aku pun salah seorang jenis macam tu. Dah masuk mulut, baru ingat nak tangkap gambar. Uwaaa.. jem lah angan-angan aku nak share resepi kat blog lau macam tu.



Harap aku tak lupa lah kan. Ok lah setakat ini dulu. Insyaallah resepi pertama akan muncul as soon as possible. Adios.